Jak przygotować karpia do smażenia lub pieczenia

Karp z grilla to idealne uzupełnienie wędkowania. Jak szybko oprawić karpia tak, by był gotowy do położenia na grilu?

Patroszenie ryby

Aby szybko wypatroszyć rybę trzeba zacząć od wbicia noża w brzuch od strony płetwy ogonowej i rozciąć skórę aż do skrzeli. Rozchylamy rybę i wyjmujemy pewnym ruchem wszystkie wnętrzności. Cały czas możemy płukać karpia w wodzie tak by zobaczyć co jeszcze zostało wewnątrz. Oczyszczamy dokładnie wnętrze i przechodzimy do zdjęcia łusek. Tą czynność wykonujemy nożem jeżdżąc ostrzem postawionym prostopadle do ryby od tyłu do przodu przemywając rybę w wodzie. Kolejnym krokiem (opcjonalnym) jest obcięcie głowy. Należy to zrobić pewnie. Dokładnie wybieramy miejsce tak, by nie rozciąć czaszki. Obcinamy płetwy brzuszne i nasz filet jest gotowy do upieczenia.

Wypatroszony karp

Jako ciekawostkę podam, że nóż, którym był wypatroszony karp został zrobiony w przydomowym warsztacie z ostrza piły szablastej i kawałka jabłoni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *